Скільки літрів молока потрібно для виробництва 1 кг сиру

Скільки молока потрібно, щоб зварити кілограм сиру? Теоретично, для виготовлення 1 кілограму коров'ячого сиру потрібно 10 літрів молока, козячого – 6 літрів, овечого – 3,5-4 літри.

Орієнтовно, з 1 літра молока вийде до 200 г сиру кисломолочного, а з 3 літрів – 500-600 г.

Для виробництва розсільних сирів потрібне очищене молоко, робоча закваска, сичужний фермент, 20%-й хлористий кальцій. Мають бути сироварні ванни для одержання сирної маси, відділення для приготування розсолу, площі для дозрівання сиру з дотриманням санітарних правил, ділянка пакування готового продукту.

Спочатку в молочну суміш додають добавку для сиру. В результаті отримують казеїновий білок. Потім він піддається термічній обробці, в результаті чого посилюються властивості казеїну. При цьому збільшується кількість осаджуємого білку і зростає вихід кінцевого продукту.

Як виявилося, величезний сир, подарований королеві Вікторії, зовсім не такий величезний, якщо порівнювати його з сиром, виробленим в Канаді наприкінці минулого століття. Цей сир важив 57 тис. фунтів (майже 26 тонн), а його довжина становила майже 10 метрів. Щоб виготовити цей сир, знадобилося більш ніж 200 тонн молока.

Одна корівка в середньому дає до 20 л молока на добу. Щоб виготовити 1 кг сиру, треба використати 10 л молока.





Тому для отримання 1 кг готового сиру потрібно використати більше молока. М’який сир виготовляється з меншою кількістю молока – близько 7-8 …