Як виготовляють пиво на заводі?
Темне пиво варять із сильно обсмаженого солоду, майже як каву. На першому етапі солод дроблять, потім змішують з водою, проціджують, кип'ятять з хмелем, видаляють осад, охолоджують і зброджують. Після закінчення бродіння пиво ще раз ретельно проціджують для видалення дріжджів та розливають.
При всьому різноманітті використовуваної сировини та способів варіння пива, сучасна технологія виробництва пива включає наступні етапи:
- Підробіток солоду
- Затирання сусла
- Фільтрування затору
- Кип'ятіння сусла
- Освітлення сусла
- Охолодження та аерація сусла
- Бродіння
- Фільтрування пива
У пивоварінні сусло роблять із суміші подрібненого солоду (як правило, з добавками нескладеного зерна) та очищеної води. Цю суміш фахівці називають затором. Далі затор нагрівають, збільшуючи температуру кілька стадій. Процес багатоступінчастого нагрівання називається затирання.